Työssä jaksamisen ABC

Olet löytänyt oman alasi ja päässyt tekemään töitä unelmiesi yritykseen. Sinulla on ympärilläsi mahtava tiimi, jonka kanssa juttu luistaa myös työn ulkopuolella. Teet projekteja moneen suuntaan ja kiire on vallannut työpisteesi. Et tule toimeen ilman listoja ja kalenteria kannat mukanasi vapaa-ajallakin. Työpuhelin piippaa taukoamatta, vastailet sähköposteihin yömyöhään kun et saa unta. Unohdat puolison syntymäpäivän. Et jaksa kiinnostua enää joka viikkoisesta pilatestunnista ja vapaa-aikanasi tuijotat illasta toiseen Netflixiä. Arkesi kaavamaistuu, unohtelet jatkuvasti isompia asioita, et pysty nukkumaan ja pinna on kireällä jatkuvasti. 

Sitten koittaa se aamu kun et pääse ylös sängystä.

Työssä jaksamiseen tulee kiinnittää huomiota vaikka ala ja työpaikka olisikin kiinnostavia ja innostavia. Työuupumus on salakavala ja hiipii arkeen pikkuhiljaa työtaakan kasvaessa liian isoksi. Ensin sitä pystyy hallitsemaan listojen ja aikataulutusten avulla ja venyttämällä työpäiviä, mutta sitten kiireen keskellä alkaa unohdella asioita ja tehdä pikkuvirheitä. Työpaikalla alkaa ärsyttää pienetkin asiat ja tiimikavereiden vitsit eivät naurata. Uupunut usein kasaa työpöydälleen jatkuvasti lisää hommia, vaikka edellisiäkään ei ehdi kunnolla hoitaa, sillä epäilys omasta osaamisesta ja kyvykkyydestä hämärtyy. Väsyneenä ei pysty katsomaan omaa tilannettaan välttämättä rationaalisesti. 

Työterveys auttaa uupuneita jatkuvasti. Tämän vuosituhannen vitsaus on jatkuva muutos ja tehostaminen, jotka vievät kaikki mehut työntekijöiltä. Kun stoppi iskee, on hyvä hakeutua ensimmäiseksi työterveyshuollon piiriin. Pahimmassa tapauksessa uupuneelle on kehittynyt myös masennus jatkuvan paineen vuoksi. Työhön paluu on työterveyden tavoite, joten sairaslomaakin kirjoitetaan vain kun on pakko. Kolmikantaneuvottelut työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa voivat auttaa keventämään uupuneen työtaakkaa, jotta työssä pystyisi olemaan toipumisaikanakin. 

Psykologilla käynti on avainasemassa uupuneen elämänilon palauttamisprosessissa. Vaikka ajatus psykologille menemisestä saattaa pelottaa, se on oman hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Psykologi on ulkopuolinen koulutettu henkilö, joka osaa kysyä uupuneelta juuri oikeat kysymykset ja työntää oikeaan suuntaan, jotta paranemisprosessi voi alkaa. Kyse on omasta oivaltamisesta oman hyvinvoinnin edistämisessä. 

Terveelliset elämäntavat ja uni ovat tässäkin asiassa tärkeät. Liikunnan lisääminen päivärutiiniin tuo keholle lisäenergiaa ja riittävän unen saaminen palauttaa. Jos nukkuminen on vaikeaa, voi työterveydestä pyytää apua siihenkin. Väsyneenä uupuu nopeammin ja arkiset asiat tuntuvat isoilta ja raskailta. Terveelliset elämäntavat auttavat kehoa jaksamaan nopeatempoisessa elämässä. 

Itselle pitää antaa aikaa parantua. Työuupumuksesta paraneminen kestää useita kuukausia, jos se on päässyt musertamaan työntekijän pohjamutiin. Mieliala lähtee usein ensimmäisenä nousuun, kun saa levättyä ja perspektiiviä omaan tilanteeseen psykologilta. Muisti palaa usein 2-3 kk kuluttua kun jatkuva stressi vähenee. On hyvä muistaa, että työstä pitää nauttia ja sen pitää myös antaa, ei vain ottaa.

Muista kuunnella itseäsi!