Oppisopimus mahdollistajana

Oppisopimus on järjestely, jossa koulutuksen ja työllistymisen välillä ei tarvitse valita. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattikoulu tai lukio sekä saman pätevyyden kuin ammattikoulu. Kun valitsee oppisopimuksen tavaksi opiskella, kouluttautuu työtä tehden, saa palkkaa ja kerryttää työkokemusta. Jokainen 15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella.

Oppisopimuksen tekevät työnantaja, opiskelija, oppisopimustoimija ja oppilaitos yhdessä. Oppisopimustoimija järjestää sopimusasiat, maksaa koulutuskorvausta työnantajalle, hankkii tietopuolisen koulutuksen sekä tapauskohtaisesti maksaa opiskelijalle taloudellisia etuuksia. Oppilaitos tarjoaa opiskelijalle mahdollisesti tarvittavat opinnot joko lähiopetuksena tai virtuaalikursseina.

Oppisopimusta varten opiskelijalla tulee olla työpaikka. Opiskelijaa ohjaa tehtävään soveltuva työpaikkaohjaaja, joka voi olla esimerkiksi esimies tai kollega. Opiskelija on työsuhteessa ja työyhteisön tasavertainen jäsen, jolle maksetaan työstä palkkaa. 

Oppisopimuksella voi suorittaa esimerkiksi yksittäisen tutkinnon osan tai vaikka koko tutkinnon. Oppisopimus voi siis olla kestoltaan muutamista viikoista kolmeen vuoteen. Perustutkinnon suorittaminen vie noin 2–3 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaminen noin 1–1,5 vuotta. Kestoon vaikuttavat opiskelijan tavoitteet sekä mahdollinen aiemmin hankittu ammattiosaaminen.

Oppisopimus voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos päiväopetuksessa ei keskittyminen riitä ja oppisi paremmin tekemällä. Opiskelijan on kuitenkin oltava valmis tekemään paljon töitä opiskelun eteen työpaikalla, sillä se vaatii oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta. 

Katso lisää: Oppisopimus.fi

Työkokeilusta uusi suunta uralle

Työkokeilu on tarkoitettu henkilöille, jotka yrittävät selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille. Työkokeilun järjestäjänä voi olla esimerkiksi yritys, kunta, yhdistys tai valtion virasto laitos. 

Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä.

Työkokeilun kesto vaihtelee, sillä asiakkaiden tilanteet ja kokeilun tavoitteet ovat erilaisia. Työkokeilu voi kestää enintään 12 kuukautta – samalla työnantajalla kuitenkin enintään kuusi kuukautta. Työkokeilu voidaan järjestää kunnalla 12 kuukaudeksi, mutta samaa työtehtävää voi kokeilla kuitenkin enintään kuusi kuukautta.

Työkokeilun järjestäjä huolehtii työkokeiluun osallistuvan ohjauksesta ja valvonnasta koko työkokeilun ajan. Työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa, eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä. Koska työkokeilu ei ole työsuhde, työkokeiluun osallistuva ei ole työterveyshuollon piirissä.

Työkokeilun päätteeksi työkokeilun järjestäjä, työkokeiluun osallistuva ja TE-toimiston edustaja arvioivat yhdessä työkokeilun sujumista suhteessa sen tavoitteisiin.  

Jos työkokeilun tavoitteena on ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittäminen, palautteen pitää  sisältää mm. arvion soveltuvuudesta

  • työhön
  • ammattiin
  • alalle.

Jos työkokeilun tavoitteena on arvioida paluuta työmarkkinoille, palautteen pitää sisältää mm. arvion

  • työelämävalmiuksista
  • osaamisen kehittämistarpeista.

Onko työkokeilusta hyötyä?

“Pyysin työkokeilua TE-toimistosta, kun kuulin ystävältäni mahdollisesti vapaasta paikasta koulunkäynninohjaajana. TE-toimisto hyväksyi pyyntöni, kun kyse oli alanvaihtosuunnitelmista. Mielestäni hyöty työkokeilusta oli iso, sillä lähdin lopulta opiskelemaan kyseiselle alle. Työkokeilun etuna on sen pituus, sillä työharjoittelu on vain muutaman viikon kun työkokeilu kestää jopa 6 kuukautta. Sinä aikana ehtii oikeasti näkemään mitä se työ on ja kiinnostaako ala itseä.” kertoo eräs työkokeilusta uuden uran itselleen löytänyt.

Toinen työkokeilusta hyötynyt kertoo, että lopetti kokeilujakson kesken saatuaan työpaikan omalta alaltaan. Hän oli kokeilemassa työhön paluun mahdollisuutta.

Syysloman lukuvinkit

Kaipaatko opiskelujen oheen kevyttä syyslomalukemista vai janoatko vaihtoehtoja elämänhallintaan? Poimi tästä Uraoppaan lukuvinkin syyslomalle!

Aikuisuus on myytti

Oletko ihan päällikkö ja spessu tyyppi? Ovatko verkostoitumistilaisuudet ihania mahdollisuuksia edistää uraasi? Onko aikuisuus jännittävä haaste, johon koet olevasi hyvin valmistautunut? Tämä kirja ei ole sinua varten.

Tämä kirja on meille muille. Oheisissa sarjakuvissa tuhlataan koko kaunis viikonloppu pyörimällä netissä, tuskaillaan komistuksen kanssa käsikkäin kulkemisen sietämättömiä vaikeuksia, haaveillaan päivät pitkät hetkestä, jolloin pääsee kotiin jatkamaan pyjamahengailua, ja aprikoidaan, milloinkohan se paljon puhuttu aikuisuus mahtaa alkaa. Tiedossa on siis tunnontarkkaa dokumentointia nuoren aikuisen elämään liittyvistä kauhuista ja kiusallisista tilanteista.

Sarah Andersen on nuori taiteentekijä New Yorkin Brooklynistä. Aikuisuus on myytti on kansainvälinen arvostelu- ja myyntimenestys. Kirja ei ole missään määrin omaelämäkerrallinen. Siis ei kertakaikkiaan missään määrin.

Idiootit ympärilläni

Kuinka opit ymmärtämään muita ja itseäsiOnko ympärilläsi idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin.

Oletko joskus juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa kumpikin puhuu aivan eri asioista? Oletko saanut kollegalta sähköpostia, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa et käsitä mistä muut puhuvat, eikä kukaan tunnu ymmärtävän mitä sinä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti? Oletko ajatellut, että kaikki ympärilläsi ovat idiootteja?

Yleisin syy sosiaalisiin konflikteihin on erilaiset tavat viestiä, ja jotta voisi käsittää muita, pitää ensin ymmärtää itseään. Thomas Erikson avaa konkreettisesti ja viihdyttävästi, millaisia erilaisia sosiaalisia tyyppejä on olemassa. Kirja myös opastaa, miten eri ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle.

Kirjan luettuasi havahdut takuuvarmasti huomaamaan, että idioottien määrä ympärilläsi on vähentynyt huomattavasti.Thomas Erikson on kirjailija ja tutkija, joka on keskittynyt ihmisten väliseen vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Hän on valmentanut Ruotsin suurimpien yritysten johtajia. Idioottien ympäröimä? -kirjaa on myyty Ruotsissa muutamassa kuukaudessa jo 70 000 kappaletta.

12 elämänohjetta : käsikirja kaaosta vastaan

Mitkä kaksitoista asiaa jokaisen nykymaailmassa elävän ihmisen olisi hyvä muistaa? Kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson romuttaa myyttejä onnesta ja mielekkäästä elämästä. Hänen rohkea kansainvälinen bestsellerinsä 12 Elämänohjetta. Käsikirja kaaosta vastaan haastaa lukijan huikealle älylliselle tutkimusmatkalle antiikin myyteistä nykyajan neurotieteeseen.

Miten hummerin hermojärjestelmä liittyy suorana seisomisen tärkeyteen ja elämässä menestymiseen? Miksi muinaiset egyptiläiset pitivät keskittymiskykyä kaikkein jumalallisimpana ominaisuutena? Millaiset kauhut odottavatkaan niitä, jotka antautuvat katkeruudelle, ylimielisyydelle tai kostonhimolle? Jordan B. Petersonin vastaukset ovat yhtä aikaa yllättäviä, syvällisiä ja viihdyttäviä. Myyteistä, filosofiasta sekä modernista tutkimuksesta ammentaen Peterson punoo ohjenuoraa mielekkääseen elämään, jonka ytimessä on ihmisen vastuu itsestään. Samalla Peterson tulee haastaneeksi korrekteja käsityksiämme vallasta, sukupuolesta, uskonnosta ja ihmisluonnosta.”Jordan B. Peterson on läntisen maailman vaikutusvaltaisin intellektuelli juuri nyt.” -The New York Times ”Peterson on älykkönä aivan omassa luokassaan Hän pystyy tarttumaan vaikeimpiinkin ideoihin ja tekemään niistä viihdyttäviä. Kenties tämän vuoksi hänen YouTube -videoitaan on katsottu yli 35 miljoonaa kertaa.” -The Observer

Jordan B. Peterson on Toronton yliopiston psykologian professori. Hän on julkaissut aiemmin uskonnon psykologiaa käsittelevän teoksen Maps of Meaning, jota pidetään alan merkkiteoksena. Peterson tunnetaan myös taitavana luennoitsijana, joka yhdistää rohkeasti eri tieteen- ja kulttuurin aloja tarkastellessaan ihmisen roolia historiassa ja luonnonjärjestyksessä. Petersonin luentoja on katsottu YouTuben kautta yli 35 miljoonaa kertaa.

Tunne lukkosi

Tiedosta tunnelukkosi ja vapauta itsesi saamaan se, mitä todella tarvitset! Tunnistamalla menneisyytesi vaikutuksen kasvat entistä eheämmäksi aikuiseksi.

Vaaditko itseltäsi kohtuuttomia? Uhraatko omat tarpeesi? Joudutko toistuvasti hankaliin tilanteisiin ihmissuhteissasi? Tiedätkö järjellä, että jokin toimintatapasi on sinulle haitallinen, mutta et pysty muuttamaan itseäsi?

Tunne lukkosi -teos auttaa sinua tiedostamaan tunne-elämän lukkosi ja niiden vaikutuksen elämässäsi havainnollisten kuvausten ja esimerkkien avulla. Se opastaa sinua uudella tavalla ymmärtämään menneisyytesi vaikutuksen nykyhetkessä ja auttaa sinua näkemään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja elämäsi haasteissa. Kirja auttaa sinua vihdoin saamaan sen, mitä sisimmässäsi olet aina todella halunnut.Kirjassa on kattavat kuvaukset kaikkien 18 tunnelukon piirteistä sekä testejä, joilla voit kartoittaa tunnelukkosi ja niiden alkuperän. Kirja tarjoaa useita skeematerapiaan pohjautuvia käytännön harjoituksia, joilla voit itse auttaa itseäsi vapautumaan lukoistasi.

Kirjan tekijä Kimmo Takanen on yksi skeematerapian edelläkävijöistä Suomessa. Hän pitää yllä suosittua nettisivustoa www.skeematerapia.fi, ja toimii terapeuttina ja kouluttajana.

www.adlibris.com

Vinkkejä opiskeluun nuorilta

1.Tee aina läksyt

Läksyjen tekeminen auttaa kehittämään ajankäyttö- ja itseluottamustaitoja. Tekemällä läksyjä, tunnilla opittu asia myös muistuu paremmin ja opiskelutaidot kehittyvät.

2.Opeta muita

Jos opetat muille opiskelemasi aiheet, joudut miettimään ja prosessoimaan sitä enemmän ja laittamaan asian sanoiksi, jotka toinenkin ymmärtää. Opettaminen auttaa muistamaan opiskellut asiat paremmin.

3.Etsi oikea vastaus

Kun olet jumissa jonkin kysymyksen kohdalla, etsi oikea vastaus sen sijaan, että mietiskelet sitä. Mitä kauemmin yrität muistaa vastausta, jota et tiedä, sitä paremmin aivosi muistavat tiedon puutteen.

4.Älä stressaa testissä

Tiesitkö, että kokeen tekeminen voi auttaa muistia? Kun teet kokeen ja saat vastaukset, muistat paremmin väärät/oikeat vastauksesi. Jos pyydät jotakin tuttuasi esimerkiksi tekemään sinulle valekokeen, se voi auttaa muistamisen kanssa.

5.Tee muistiinpanoja

Kirjoita selkeät muistiinpanot, jotta tekstiä on helppo ymmärtää ja lukea. Kokeile erilaisten värien käyttöä eri aiheiden kanssa, jotta ne on helpompi eritellä toisistaan ja muistaa. Teksti, joka on kirjoitettu yhteen vain yhdellä värillä (esim. lyijykynä), voi joidenkin silmissä olla vaikealukuista, sillä kaikki tieto tulee yhtenä pötkönä palasten sijaan.

Artikkelin on kirjoittanut Somaliliiton kesätyöntekijä.

Työssä jaksamisen ABC

Olet löytänyt oman alasi ja päässyt tekemään töitä unelmiesi yritykseen. Sinulla on ympärilläsi mahtava tiimi, jonka kanssa juttu luistaa myös työn ulkopuolella. Teet projekteja moneen suuntaan ja kiire on vallannut työpisteesi. Et tule toimeen ilman listoja ja kalenteria kannat mukanasi vapaa-ajallakin. Työpuhelin piippaa taukoamatta, vastailet sähköposteihin yömyöhään kun et saa unta. Unohdat puolison syntymäpäivän. Et jaksa kiinnostua enää joka viikkoisesta pilatestunnista ja vapaa-aikanasi tuijotat illasta toiseen Netflixiä. Arkesi kaavamaistuu, unohtelet jatkuvasti isompia asioita, et pysty nukkumaan ja pinna on kireällä jatkuvasti. 

Sitten koittaa se aamu kun et pääse ylös sängystä.

Työssä jaksamiseen tulee kiinnittää huomiota vaikka ala ja työpaikka olisikin kiinnostavia ja innostavia. Työuupumus on salakavala ja hiipii arkeen pikkuhiljaa työtaakan kasvaessa liian isoksi. Ensin sitä pystyy hallitsemaan listojen ja aikataulutusten avulla ja venyttämällä työpäiviä, mutta sitten kiireen keskellä alkaa unohdella asioita ja tehdä pikkuvirheitä. Työpaikalla alkaa ärsyttää pienetkin asiat ja tiimikavereiden vitsit eivät naurata. Uupunut usein kasaa työpöydälleen jatkuvasti lisää hommia, vaikka edellisiäkään ei ehdi kunnolla hoitaa, sillä epäilys omasta osaamisesta ja kyvykkyydestä hämärtyy. Väsyneenä ei pysty katsomaan omaa tilannettaan välttämättä rationaalisesti. 

Työterveys auttaa uupuneita jatkuvasti. Tämän vuosituhannen vitsaus on jatkuva muutos ja tehostaminen, jotka vievät kaikki mehut työntekijöiltä. Kun stoppi iskee, on hyvä hakeutua ensimmäiseksi työterveyshuollon piiriin. Pahimmassa tapauksessa uupuneelle on kehittynyt myös masennus jatkuvan paineen vuoksi. Työhön paluu on työterveyden tavoite, joten sairaslomaakin kirjoitetaan vain kun on pakko. Kolmikantaneuvottelut työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa voivat auttaa keventämään uupuneen työtaakkaa, jotta työssä pystyisi olemaan toipumisaikanakin. 

Psykologilla käynti on avainasemassa uupuneen elämänilon palauttamisprosessissa. Vaikka ajatus psykologille menemisestä saattaa pelottaa, se on oman hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Psykologi on ulkopuolinen koulutettu henkilö, joka osaa kysyä uupuneelta juuri oikeat kysymykset ja työntää oikeaan suuntaan, jotta paranemisprosessi voi alkaa. Kyse on omasta oivaltamisesta oman hyvinvoinnin edistämisessä. 

Terveelliset elämäntavat ja uni ovat tässäkin asiassa tärkeät. Liikunnan lisääminen päivärutiiniin tuo keholle lisäenergiaa ja riittävän unen saaminen palauttaa. Jos nukkuminen on vaikeaa, voi työterveydestä pyytää apua siihenkin. Väsyneenä uupuu nopeammin ja arkiset asiat tuntuvat isoilta ja raskailta. Terveelliset elämäntavat auttavat kehoa jaksamaan nopeatempoisessa elämässä. 

Itselle pitää antaa aikaa parantua. Työuupumuksesta paraneminen kestää useita kuukausia, jos se on päässyt musertamaan työntekijän pohjamutiin. Mieliala lähtee usein ensimmäisenä nousuun, kun saa levättyä ja perspektiiviä omaan tilanteeseen psykologilta. Muisti palaa usein 2-3 kk kuluttua kun jatkuva stressi vähenee. On hyvä muistaa, että työstä pitää nauttia ja sen pitää myös antaa, ei vain ottaa.

Muista kuunnella itseäsi!