Työhakemuksen tekeminen

Työhakemuksia on monenlaisia. Usein pyydetään täyttämään valmis lomake työn hakemiseksi, mutta joissain paikoissa voidaan toivoa videohakemusta tai yhteydenottoa sähköpostitse.

Työhakemuksen tekeminen voi olla haastavaa ja on vaikea erottua muiden hakijoiden joukosta. Kun muistat muutamat perusasiat työhakemusta tehdessäsi, onnistut helpommin vakuuttamaan työnantajan osaamisestasi.

Valmis rekrytointilomake

Lomakkeen täyttämisen luulisi olevan helppoa ja nopeaa. Se on kuitenkin haastavin tapa tehdä työhakemus, sillä siitä ei pääse kovinkaan helposti tekemään oman näköistä. Lomakkeita täyttäessä onkin erittäin tärkeää muistaa täyttää kaikki kohdat mahdollisimman hyvin ja persoonallisin sanakääntein.

Jos jätät lomakkeen kenttiä vajaiksi tai kirjoitat esim. ”Katso CV.”, on rekrytoijan kovin helppo ohittaa hakemuksesi kokonaan, jos järjestelmästä ei löydy tietoja oikeista kohdista. Hakijaa pyydetään usein kirjoittamaan jotakin itsestään hakemuslomakkeen lopussa ja se on juuri se hyvä mahdollisuus erottua muiden joukosta ja nostaa esiin omaa persoonaa. Älä jätä lomakkeen kenttiä tyhjiksi vaan kirjoita jokaiseen kohtaan jotakin, vaikka tiedot löytyisivätkin ansioluettelostasi.

Muista tarkistaa oikeinkirjoitus ennen lähettämistä!

Videohakemus

Joskus työnantaja antaa sinulle mahdollisuuden erottua joukosta erityisellä tavalla: pyytämällä tai antamalla mahdollisuuden lähettää videohakemuksen. Tämä voi tuntua pelottavalta, jännittävältä ja epämukavaltakin, mutta se on erittäin hyvä mahdollisuus tuoda esiin omaa persoonaa ja valmiutta esimerkiksi esiintyä, jos sitä vaaditaan hakemassasi työssä.

Tärkein asia videohakemuksen tekemisessä on suunnitella sisältö etukäteen. Tämä helpottaa asioiden kertomista huomattavasti kun tiedät etukäteen mistä asiasta piti missäkin kohtaa kertoa. Toinen hyvä asia on huomioida videon aloitus. Työnantaja on todennäköisesti jo lukenut ansioluettelosi, joten työkokemuksen ja opintojen kertaaminen olisi luultavasti turhaa. Älä jaarittele, vaan ole ytimekäs, jotta rekrytoija jaksaa katsoa videosi loppuun. Hyvä ohjenuora on, että ensimmäiset 30 sekuntia koukuttavat katsomaan videon kokonaan. Video ei myöskään saisi olla kovinkaan pitkä, max. 2 min.

Videon ei tarvitse olla teknisesti hieno. Se voi olla kuvattu vaikkapa web-kameralla tai kännykällä. Pääasia videossa on, että erotut joukosta. Aseta puhelimesi vaikkapa kirjahyllyn reunalle ja kerro itsestäsi suunnitelmallisesti. Kiinnitä huomiota myös siihen, että kasvosi erottuvat ja äänesi kuuluu hyvin. Minimoi taustamöly ja katso, että taustalla ei näy vaikkapa isoa pyykkikasaa. Päälle kannattaa pukea sellaiset vaatteet, kuin olisi menossa työhaastatteluun.

Hymyile ja muista, että harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin!

Avoin hakemus sähköpostitse

Sähköpostilla työhakemusta lähettäessä tulee muistaa lisätä ansioluettelon lisäksi viestiin työhakemuskirje eli saate. Kirje saa olla enintään yksi sivu (A4). Siinä tulee mainita työnantajan tiedot, omat tiedot ja miksi haet avoinna olevaa tehtävää. Liitteeksi voit laittaa ansioluettelosi.

Hakemuskirjeen rakenne voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Ensimmäisessä kappaleessa herätä vastaanottajan mielenkiinto. Kerro miksi haet kyseiseen tehtävään.
  • Toisessa kappaleessa voit kuvailla osaamistasi ja saavutuksiasi lyhyesti. Tärkeää on vastata työpaikkailmoituksessa kerrottuihin vaatimuksiin ja toiveisiin. Perustele ja anna esimerkkejä. Kerro esimerkiksi miten olet oppinut tietyn taidon tai missä olet aiemmin käyttänyt tätä taitoa.
  • Kolmannessa kappaleessa voit kertoa muista vahvuuksistasi, ominaisuuksistasi työntekijänä tai esimerkiksi luonteenpiirteistäsi, joilla pystyt vastamaan työpaikkailmoituksen vaatimuksiin. Esimerkiksi harrastuksistasi saattaa olla hyötyä hakemassasi työssä.
  • Loppukappaleessa voit kertoa, että haluaisit tulla haastatteluun. Palkkatoiveen voi myös kertoa tässä, jos sitä on pyydetty.

Muista lopuksi tallentaa kirje ja ansioluettelo PDF-muotoon. Tämä antaa sinusta asianmukaisen ja siistin kuvan, eikä dokumentissa näy tällöin wordin ehdottamia muutoksia ja punakynää.

Lähettäessäsi hakemusta sähköpostilla, lisää liitteiksi hakemuskirjeesi ja ansioluettelosi. Älä unohda kirjoittaa viestikenttään tervehdystäsi ja millä asialla olet. Voit myös kiittää rekrytoijan ajasta esimerkiksi seuraavasti: ”Kiitos ajastanne ja harkinnastanne.”.

Voit ladata tästä itsellesi muokattavan pohjan hakemuskirjettäsi varten.
Se sisältää ansioluettelon asettelupohjan ja täyttöohjeita.