Ammatinvalinta

Suomen koulutusjärjestelmä ryhmitellään kolmeen koulutusasteeseen: yhdeksänvuotiseen perusopetukseen (peruskoulu), sen jälkeen toiseen asteen koulutukseen (lukio ja ammattikoulut) ja korkea-asteen koulutukseen (ammattikorkeakoulut ja yliopistot).

Oman alan löytäminen voi tuntua haastavalta. Monesti jo yläasteella tehdyt valinnat voivat tuntua lopullisilta, vaikka näin ei todellakaan ole. Tänä päivänä alaa vaihdetaan elämän aikana useita kertoja, ja oman jutun voi löytää vasta myöhemminkin.

Kun etsit omaa alaa, kannattaa miettiä työn kannalta: Millaisesta työstä voisin pitää? Missä asioissa olen hyvä? Mitkä asiat minua kiinnostavat?

Työllistymistä on hyvä miettiä jo ammattia valitessa, mutta kannattaa myös muistaa että taloustilanne vaikuttaa moniin aloihin. Jos teet työtä josta nautit, ja jossa olet hyvä, niin töitä kyllä löytää.

Jos mietit mikä voisi soveltua sinulle, kannattaa tehdä TE-toimistojen ammatinvalintatesti. Siellä on kattavasti eri ammatteja listattuna, ja saat suuntaa-antavia vastauksia mikä sinulle voisi sopia.

Tutustu myös: www.osaan.fi