Vinkkejä opiskeluun nuorilta

1.Tee aina läksyt

Läksyjen tekeminen auttaa kehittämään ajankäyttö- ja itseluottamustaitoja. Tekemällä läksyjä, tunnilla opittu asia myös muistuu paremmin ja opiskelutaidot kehittyvät.

2.Opeta muita

Jos opetat muille opiskelemasi aiheet, joudut miettimään ja prosessoimaan sitä enemmän ja laittamaan asian sanoiksi, jotka toinenkin ymmärtää. Opettaminen auttaa muistamaan opiskellut asiat paremmin.

3.Etsi oikea vastaus

Kun olet jumissa jonkin kysymyksen kohdalla, etsi oikea vastaus sen sijaan, että mietiskelet sitä. Mitä kauemmin yrität muistaa vastausta, jota et tiedä, sitä paremmin aivosi muistavat tiedon puutteen.

4.Älä stressaa testissä

Tiesitkö, että kokeen tekeminen voi auttaa muistia? Kun teet kokeen ja saat vastaukset, muistat paremmin väärät/oikeat vastauksesi. Jos pyydät jotakin tuttuasi esimerkiksi tekemään sinulle valekokeen, se voi auttaa muistamisen kanssa.

5.Tee muistiinpanoja

Kirjoita selkeät muistiinpanot, jotta tekstiä on helppo ymmärtää ja lukea. Kokeile erilaisten värien käyttöä eri aiheiden kanssa, jotta ne on helpompi eritellä toisistaan ja muistaa. Teksti, joka on kirjoitettu yhteen vain yhdellä värillä (esim. lyijykynä), voi joidenkin silmissä olla vaikealukuista, sillä kaikki tieto tulee yhtenä pötkönä palasten sijaan.

Artikkelin on kirjoittanut Somaliliiton kesätyöntekijä.

Työssä jaksamisen ABC

Olet löytänyt oman alasi ja päässyt tekemään töitä unelmiesi yritykseen. Sinulla on ympärilläsi mahtava tiimi, jonka kanssa juttu luistaa myös työn ulkopuolella. Teet projekteja moneen suuntaan ja kiire on vallannut työpisteesi. Et tule toimeen ilman listoja ja kalenteria kannat mukanasi vapaa-ajallakin. Työpuhelin piippaa taukoamatta, vastailet sähköposteihin yömyöhään kun et saa unta. Unohdat puolison syntymäpäivän. Et jaksa kiinnostua enää joka viikkoisesta pilatestunnista ja vapaa-aikanasi tuijotat illasta toiseen Netflixiä. Arkesi kaavamaistuu, unohtelet jatkuvasti isompia asioita, et pysty nukkumaan ja pinna on kireällä jatkuvasti. 

Sitten koittaa se aamu kun et pääse ylös sängystä.

Työssä jaksamiseen tulee kiinnittää huomiota vaikka ala ja työpaikka olisikin kiinnostavia ja innostavia. Työuupumus on salakavala ja hiipii arkeen pikkuhiljaa työtaakan kasvaessa liian isoksi. Ensin sitä pystyy hallitsemaan listojen ja aikataulutusten avulla ja venyttämällä työpäiviä, mutta sitten kiireen keskellä alkaa unohdella asioita ja tehdä pikkuvirheitä. Työpaikalla alkaa ärsyttää pienetkin asiat ja tiimikavereiden vitsit eivät naurata. Uupunut usein kasaa työpöydälleen jatkuvasti lisää hommia, vaikka edellisiäkään ei ehdi kunnolla hoitaa, sillä epäilys omasta osaamisesta ja kyvykkyydestä hämärtyy. Väsyneenä ei pysty katsomaan omaa tilannettaan välttämättä rationaalisesti. 

Työterveys auttaa uupuneita jatkuvasti. Tämän vuosituhannen vitsaus on jatkuva muutos ja tehostaminen, jotka vievät kaikki mehut työntekijöiltä. Kun stoppi iskee, on hyvä hakeutua ensimmäiseksi työterveyshuollon piiriin. Pahimmassa tapauksessa uupuneelle on kehittynyt myös masennus jatkuvan paineen vuoksi. Työhön paluu on työterveyden tavoite, joten sairaslomaakin kirjoitetaan vain kun on pakko. Kolmikantaneuvottelut työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa voivat auttaa keventämään uupuneen työtaakkaa, jotta työssä pystyisi olemaan toipumisaikanakin. 

Psykologilla käynti on avainasemassa uupuneen elämänilon palauttamisprosessissa. Vaikka ajatus psykologille menemisestä saattaa pelottaa, se on oman hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Psykologi on ulkopuolinen koulutettu henkilö, joka osaa kysyä uupuneelta juuri oikeat kysymykset ja työntää oikeaan suuntaan, jotta paranemisprosessi voi alkaa. Kyse on omasta oivaltamisesta oman hyvinvoinnin edistämisessä. 

Terveelliset elämäntavat ja uni ovat tässäkin asiassa tärkeät. Liikunnan lisääminen päivärutiiniin tuo keholle lisäenergiaa ja riittävän unen saaminen palauttaa. Jos nukkuminen on vaikeaa, voi työterveydestä pyytää apua siihenkin. Väsyneenä uupuu nopeammin ja arkiset asiat tuntuvat isoilta ja raskailta. Terveelliset elämäntavat auttavat kehoa jaksamaan nopeatempoisessa elämässä. 

Itselle pitää antaa aikaa parantua. Työuupumuksesta paraneminen kestää useita kuukausia, jos se on päässyt musertamaan työntekijän pohjamutiin. Mieliala lähtee usein ensimmäisenä nousuun, kun saa levättyä ja perspektiiviä omaan tilanteeseen psykologilta. Muisti palaa usein 2-3 kk kuluttua kun jatkuva stressi vähenee. On hyvä muistaa, että työstä pitää nauttia ja sen pitää myös antaa, ei vain ottaa.

Muista kuunnella itseäsi!

Alan ei tarvitse olla perinteinen

Nuoret valitsevat perinteisen ammatin, koska he eivät tiedä mitä he oikeasti haluavat. Nuorten perinteisille toiveammateille voi olla muitakin syitä kuin tietämättömyys. Lapset haluavat valita usein saman ammatin kuin omilla vanhemmillaan. Näin ammatit periytyvät vanhemmilta lapsille. Perinteiset ammatit, kuten hoitoala, tuntuvat varmoilta maailmassa.

Pelkkä palkka ei motivoi kaikkia. Nuoret haluavat työn, josta he ovat kiinnostuneita tai joka on merkittävässä roolissa heidän elämässään.

Jos ei halua perinteistä työtä, mutta pitää historiasta, kannattaa harkita esimerkiksi yhteiskuntatieteitä tai politiikantutkimusta. Jos pitää luonnontiedeaineista (fysiikka, kemia ja biologia) ja haluaa auttaa ihmisiä, älä valitse lääkäriä, kokeile farmasiaa.

Uskalla valita oma polkusi omien kiinnostuksen kohteiden mukaan!

Artikkelin on kirjoittanut Somaliliiton kesätyöntekijä.

Mitä vaaditaan ammattilaisuuteen?

Tutkija Anders Ericsson on todennut, että urheiluammattilaiseksi vaaditaan 10 000 tuntia päämääräistä harjoittelua. Hän on tutkinut lahjakkuuksia jalkapallosta balettiin ja viulisteihin.

Ericssonin mielestä lahjakkuus on myytti ja kaikilla on mahdollisuus tulla ammattilaiseksi juuri siinä, missä itse kukin haluaa. Jos haluaa olla ammattilainen esim. urheilulajissa, kannattaa harjoittelu aloittaa nuorena.

Koskaan ei saa luovuttaa, jos haluaa olla alansa ammattilainen, vaikka joskus epäonnistuisikin.

Artikkelin on kirjoittanut Somaliliiton kesätyöntekijä.

Pomodoro-tekniikalla saat aikaan enemmän


Pomodoro-tekniikka eli ”tomaattien” teko auttaa ihmeellisen paljon keskittymään opintotehtäviin. Tekniikkaa on käytetty pitkään varsinkin vaativimpien ja pitkäkestoisten opintotehtävien kanssa. Monelle opiskelijalle esimerkiksi gradun tai opinnäytetyön tekeminen vaikuttaa ylipääsemättömältä urakalta. Mutta huolet pois! Kaikesta selvitään, yksi tomaatti kerrallaan.

Lue lisää Pomodoro-tekniikalla saat aikaan enemmän