Pomodoro-tekniikalla saat aikaan enemmän


Pomodoro-tekniikka eli ”tomaattien” teko auttaa ihmeellisen paljon keskittymään opintotehtäviin. Tekniikkaa on käytetty pitkään varsinkin vaativimpien ja pitkäkestoisten opintotehtävien kanssa. Monelle opiskelijalle esimerkiksi gradun tai opinnäytetyön tekeminen vaikuttaa ylipääsemättömältä urakalta. Mutta huolet pois! Kaikesta selvitään, yksi tomaatti kerrallaan.

Pomodoro-tekniikka on lyhykäisyydessään tämä:

  1. Valitse tehtävä, johon haluat keskittyä
  2. Säädä kännykän ajastimeen 25 minuuttia
  3. Työskentele keskeytyksettä, kunnes ajastin soi
  4. Kirjaa lyhyesti ylös, mitä teit
  5. Pidä viiden minuutin tauko
  6. Neljän tomaatin jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia)

Voit päivän alussa päättää, kuinka monta ”tomaattia” sinä päivänä teet. Vaikka ajatus tehdyn työn määrästä tuntuu vaatimattomalta, huomaat, kuinka paljon neljä tomaattia on tehokasta työaikaa, kun keskityt koko ajan vain tehtävään! Samalla aika menee nopeasti, kun tiedät että pian on luvassa taas tauko. Netistä löytyy myös tekniikkaan sopiva ajastin osoitteesta www.mytomatoes.com.

Tekniikka voi tuntua aika itsestäänselvyydeltä, mutta milloin viimeksi keskityit TÄYDELLISESTI työtehtävääsi 25 minuutin ajan? Vilkuilematta kännykkää tai selailematta nettiä? Ole rehellinen.

Harvemmat meistä pystyvät pelkällä tahdonlujuudella välttämään kaikki houkuttelevat ajansyöjät, joita oma puhelin tarjoaa. Yksi Pomodoro-tekniikasta hyötynyt on projektikoordinaattori Jenni Juvonen. Jenni painiskeli aikoinaan oman gradunsa kanssa, ja kirjoittamisen aloittaminen tuntui haastavalta.

”Tekniikka tuntui niin hassulta, että päätin kokeilla sitä graduahdistukseeni. Tomaatit menevät todella nopeasti, ja sain aikaiseksi paljon enemmän päivän aikana, kuin olisin kuvitellut! Työn tehtyäni olin loppupäivän vapaalla, enkä murehtinut graduani.” kertoo eräs yliopistosta valmistunut.

”Aloitin tekniikan käytön siinä vaiheessa, kun olin kerännyt kaiken tutkimusmateriaalin graduani varten ja oli aika ryhtyä kirjoittamaan gradua. Kun jaoin koko graduni pieniin palasiin, joita tein systemaattisesti joka työpäivä, ei koko homma tuntunutkaan niin valtavalta!” hän jatkaa.

Ota siis sinäkin tomaatit käyttöön ja huomaat, kuinka paljon saat aikaiseksi lyhyemmässä ajassa!